Girişimcilik ve özellikle de Teknoloji Girişimciliği; ekonomik büyümeyi artıran kilit güç olmanın yanı sıra bireylerin, bölgelerin ve ulusların sürdürülebilir büyümesini ve refahını sağlayan en büyük araçlardan biridir.

Gün geçtikçe Türk girişimlerin isimleri küresel pazarlarda duyulmaktadır. Bugün hızlı sipariş dağıtım şirketi “Getir” in adı Amerika ve Avrupa’da 40 farklı şehirde bilinmekte, ABD’li ünlü yatırım fonunun ilk Türk yatırımı olan “Insider” girişimi ise 25 farklı ülkede hizmet vermektedir. 2019 yılından bu yana Türkiye girişimcilik ekosistemi 5 tane değeri bir milyar doları geçen “Turcorn” çıkarmıştır.

Bahsedilenler Türkiye girişim ekosistemindeki başarılı örneklerden bazılarıdır fakat bu örneklerin daha da artırılması gerekmektedir. Girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirebilmesi ve ekosisteme kazandırılabilmesi için erken aşamada finansmana erişim en önemli etkendir.

Melek Yatırım, erken aşama girişimlerin finansal ihtiyaçların karşılanmasında en çok kullanılan araçlardan birisidir. Melek yatırımcılar, teknoloji girişimlerinin erken aşamasında yatırım yaparak fikrin büyümesi için can suyu olmaktadır. Melek yatırımcı; girişime finansman desteğinin yanı sıra iş ağlarına erişim, tecrübe aktarımı gibi konularda da destek olmaktadır. İnanıyoruz ki Türkiye’de teknoloji girişimcilerinin doğmasında, büyümesinde rol alacak işinde başarılı, tecrübe ve sermaye sahibi birçok iş insanı bulunmaktadır.

KASİAD Girişimcilik Çalışma Grubu olarak; Girişimcilik Ekosistemi’nin oluşturulup yaygınlaştırılması, gençlerin girişimcilik ile tanışıp kendilerini gerçekleştirebilme cesaretiyle şehirlerinde bir dönüşüm başlatmasını hedefleyen bir çalışma planı dahilinde yapılacak çalışmalar, benzer nitelikteki şehirler için bir prototip olma özelliğindedir.

KASİAD Girişimcilik Çalışma Grubu; ilk senesinde Fikir Yarışması KASİUP, İlham Buluşmaları, Networking Etkinlikleri’ne yer vererek farkındalık oluşturacak ve istihdamın artırılması yönündeki ilk adımları atacaktır.

KASİUP markası ile program kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştireceğimiz fikir yarışması için Dijital Üretim ve Sürdürülebilir Üretim başlığı altında çözümler arıyoruz. Bu başlıklardaki çözüm önerilerini sunan kişilerden seçilen kişi veya ekipler, eğitim ve mentörlükler alarak fikirlerini bir iş fikrine dönüştürmelerini hedefliyoruz. Bu sayede Kahramanmaraş’ın sahip olduğu değerleri tüm Türkiye ve dünyaya göstererek uzun vadede şehrin kalkınmasına katkı sağlayabileceğimize inanıyoruz.

KASİAD Girişimcilik Çalışma Grubu yönetiminde yürütülecek olan KASİUP, belirlenecek jüri tarafından seçilecek projelere atanacak mentörler, verilecek eğitimler ve workshoplar ile desteklenecek olan KASİUP Girişimci Adayları, girişimleri için İş Planı hazırlamak üzere donanımlı hale geleceklerdir. Program sonunda yer alan final sunumlarına hazırlık ve Melek Yatırımcılar karşısına çıkarılacak adayların belirlenmesi akabinde girişimlerine yatırım alan Girişimciler ve/veya kendi imkanları ile girişimlerine devam etmek isteyen Girişimcilere her türlü proje desteği ilk 6 ay için ücretsiz olarak verilecektir.

KASİAD Girişimcilik Çalışma Grubu olarak program kapsamında yapılacak KASİAD-Z markası ile yapılacak ilham konuşmaları ile Kahramanmaraş’ta girişimcilik ruhunun yayılması için lise ve üniversite öğrencilerine Girişimcilik Ruhunun topluma yayılmasını hedefliyoruz.

Programın bir sonraki aşamasında Kahramanmaraş’ta Girişimcilik Akademisi ve İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (HEROlab) oluşturulmasını planlıyoruz. İlk yıldan edindiğimiz öğrenimler ile programı her yıl geliştireceğiz. Bu süreç içerisinde Kahramanmaraş’ta girişimciliğin bir kariyer alternatifi olarak algılanmasını ve iş fikri olan herkesin bu fikrini geliştirebileceği, ilham alabileceği bir ortam, kaynak ve ekosistem oluşturmayı amaçlıyoruz.

(KASİUP: KASİAD tarafından organize edilecek Girişimcilik Destek Programı)

KASİAD ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından birlikte organize edilen “KASİUP” Girişimcilik Destek Programı ile bölgemizde teknoloji ve bilgi tabanlı, ticarileşme potansiyeli yüksek, yenilikçi iş fikirleri olan girişimci adaylarının, ekipleri ile birlikte iş fikirlerini hayata geçirmelerinin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

Bu program ile başvuruları alınan yenilikçi iş fikirleri arasından en uygun olanları seçilerek, bir prototipe dönüştürülmesi için malzeme ve hizmet alımları kalemlerinde finans desteği sağlanacaktır. Ayrıca iş fikri sahibi girişimci adaylarına Kahramanmaraş TEKNOKENT bünyesinde hayata geçecek olan KOZA Kuluçka Merkezi’nde 6 ay boyunca yer hizmeti sağlanacaktır.

BAŞVURU KRİTERLERİ

1- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak (veya GKSS kapsamında olabilir),

2- Teknoloji ve Bilgi tabanlı, gerçekleştirilebilir, yenilikçi ve ticari değere sahip iş fikri sahibi olmak,

3- Başvuru tarihi itibariyle 18 yaşından gün almış olmak,

4- Halihazırda herhangi bir şirketin ortaklık yapısında yer almamak,

5- En az 2 kişilik bir ekibe sahip olmak (Ekip üyeleri için de 4 nolu madde geçerlidir).

Bireysel başvuru kabul edilmemektedir. Her takımın sadece bir iş fikri ile başvuru yapması beklenmektedir. Birden fazla iş fikri ile başvuru yapan takımların sadece bir projesi ön değerlendirmeden geçirilecektir. Değerlendirme sonucu kabul edilecek ekiplerin eğitim ve kuluçka faaliyetlerine katılmalarında devam şartı aranmaktadır. Şehir dışından başvuran girişimcilerin, ulaşım ve konaklama işlemlerini, kendi imkanları ile gerçekleştirmeleri beklenmektedir.

ÖDÜLLER

1- Seçilen en fazla 8 takıma, her takım için toplam 20.000 TL ‘ye kadar prototip giderleri desteği,

2- Son aşamada en yüksek puanı alan ilk 3 takıma, 15.000 TL ‘ye kadar prototip iyileştirme ve pazarlama desteği,

3- Seçilen en fazla 8 takıma 6 ay boyunca Koza Kuluçka Merkezi hizmetleri desteği,

4-Seçilen en fazla 8 takıma GETHAM ve KALİTTO’dan alınacak Prototip Hazırlama Hizmetleri desteği,

5- Ön değerlendirme aşamasında seçilen takımlara girişimcilik kampı eğitimleri verilecektir.

Değerlendirme neticesinde en fazla 8 takıma destek verilecektir. Yarışma kapsamında bütün takımların destek alacağı taahhüt edilmez. Ayrıca, ödül serbest kullanım nakit destek olarak verilmeyecektir, onaylanmış prototip üretim planı çerçevesinde malzeme ve hizmet alımlarının ardından ödeme yapılacaktır.

GİRİŞİMCİLİK KAMPI NEDİR?

Teknoloji odaklı iş fikri olan üniversite öğrencilerinin katılabileceği, girişimcilik ve iş dünyası eğitimleri alabilecekleri, tecrübeli mentörlerle birebir çalışabilecekleri, iş fikirlerini girişime dönüştürebilecekleri ve kamu destekleri, sektör temsilcileri, melek yatırımcılara ulaşabilecekleri 6 ay süreli tamamı ücretsiz bir girişimcilik kampıdır.

KAMP TAKVİMİ:

Duyuru Süreci

6 hafta

Başvuruların Online Alınması

2 hafta

Başvuruların Değerlendirilmesi

1 hafta

Ön Eleme Sonuçlarının Açıklanması

-

Mülakat Görüşmeleri

1 hafta

Mülakatların Değerlendirilmesi

1 hafta

Kampa Seçilenlerin Açıklanması

-

Girişimcilik Kampının Başlaması

-

Eğitimler

6 AY

Mentör Atamaları

Mentör Çalışmaları

Network Çalışmaları

Sektör Temsilcileri ile Görüşme

Melek Yatırımcılar ile Görüşme

Demo Day

Program Kapanışı - Raporlama

-

KAMP TAKVİMİ:

Duyuru Süreci 6 hafta

 

Başvuruların Online Alınması 2 hafta

 

Başvuruların Değerlendirilmesi 1 hafta

 

Ön Eleme Sonuçlarının Açıklanması -

 

Mülakat Görüşmeleri 1 hafta

 

Mülakatların Değerlendirilmesi 1 hafta

 

Kampa Seçilenlerin Açıklanması -

 

Girişimcilik Kampının Başlaması -

 

Eğitimler 6 AY

 

Mentör Atamaları

Mentör Çalışmaları

Network Çalışmaları

Sektör Temsilcileri ile Görüşme

Melek Yatırımcılar ile Görüşme Demo Day

Program Kapanışı - Raporlama

-

 

TR
EN
E-BÜLTEN