10 Eylül 2014 tarihinde kurumumuz tarafından düzenlenen, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon  İhracatçı Birlikleri(İTKİB)’in ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş olan, “Kısa Elyaf İplikçiliği Değerlendirme” toplantısı ilgili sektör temsilcilerinin katılımı ile tamamlandı. Toplantının sonuç çıktısı şu şekilde belirlenmiştir.

Pamuk İpliği Değerlendirme Toplantısı

10 Eylül 2014 – Dış Ticaret Kompleksi

Pamuk ipliği değerlendirme toplantısı, 10 Eylül 2014 Çarşamba günü saat 17’de, Dış Ticaret Kompleksi’nde yapılmıştır. İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle’nin başkanlığında yapılan ve İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şişman ile İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Öksüz’ün hazır bulunduğu toplantıya, pamuk ipliği üretici/ihracatçı firma temsilcileri, ilgili kurum yetkilileri ve Genel Sekreterlik personeli katılım sağlamıştır.

Toplantıda Görüş İletilen Konular:

Pamuk ipliğine yönelik kapsamlı bir politika oluşturmak için tüm firmaların ve ilgili çevrelerin katılımıyla bir görüş oluşturmak gerekmektedir. Ancak bu toplantı, ortak akıl oluşturmak ve pamuk ipliği üretimi ve dış ticaretinde genel gidişatı tespit etmek amacıyla dar katılımlı tutulmuştur. Toplantı sonucunda alınacak karara göre, daha geniş  katılımının sağlanması hedeflenmektedir.

Pamuk ipliğinin (5205/06/07) yanısıra pamuklu sistemde üretimi gerçekleştirilen, suni-sentetik iplikleri de değerlendirme sürecine dahil etmek gerekmektedir.

Ekonomi Bakanlığı’na yapılacak başvuru sürecinde mevcut kapasite ve kapasite kullanım oranı hakkında yeterli bilgiye ulaşılamamakla birlikte, makine satışı yapan firmalardan alınan veriler, aktif kurulu kapasitede artış yaşandığını ve 2013 sonunda 6 milyon 530 bin olan iğ sayısının 2014 yılı sonuna kadar 7 milyon 140 bine çıkacağını göstermektedir. Piyasada mevcut rotör (open-end) sayısı ise 590 bin olduğu ve yıl sonuna kadar ilave 55 bin ekleneceği ifade edilmektedir. 

Devlet tarafından verilen teşviklerin sektör tarafından kullanıldığı tespit edilmektedir. Mevcut kapasite artışı ve teşviklerin kullanılıyor olması nedeniyle, devlet tarafından yeni teşvik verilmesi beklenmemektedir. 

Pamuk arzının çok olması nedeniyle fiyatlarda sürekli bir gerileme yaşanmaktadır. Ancak stok durumuna göre fiyatlarda dalgalanma yaşanmaktadır. Bu açıdan Çin’in piyasadaki davranışları dikkatle incelenmelidir. 

Sektörde yaşanan en büyük problem, pamuk fiyatlarındaki dalgalanmaya bağlı olarak daha önce yüksek fiyattan yapılan bağlantılar sonucu yüksek maliyetlerle, fiyatların düştüğü piyasa ile karşı karşıya kalınmasıdır.

Ayrıca sektörde halen hissedilen en büyük sıkıntılardan birisi de, talep daralmasıdır. Talep daralmasının başlıca nedenleri ise yakın çevre ülkelerde yaşanılan politik sorunların yol açtığı ekonomik sorunlar ve küresel bazda hissedilen ekonomik sorunlar olarak gösterilmektedir. Dolayısıyla, piyasanın daralması hammadde veya kapasiteden kaynaklanan sorunlar değildir.

Mevcut ithalat verileri, pamuk ipliği sektörü üzerinde herhangi bir baskı oluşturacak nitelikte değildir. Nispeten sınırlı bir artış yaşanmaktadır, ancak bu veriler, herhangi bir korunma önlemi koymayı destekler nitelikte değildir. Zira korunma önlemi konulabilmesi için ithalatın yüksek seyirle artışına bağlı zarar tespitinin yapılabiliyor olması gerekmektedir. Ancak halen piyasada zarar yerine karda gerileme yaşanmaktadır. 

Korunma önlemi talep edebilmek için sektörün en az %25’inin bu talebe destek olmasının sağlanması önemlidir.

Korunma önlemi uygulanan dönemde DIR kapsamında yapılan ithalatın oranının %80’lerin üzerine çıktığı tespit edilmiştir. Ancak korunma önleminin sona ermesiyle bu oran yeniden %50 seviyelerine inmiştir. Korunma önlemi talebinde bulunulması halinde bu durumun vurgulanmasında fayda vardır.

Antidamping önlemi konulması durumunda tedarikçi ülkeler arasında ticaret sapması yaşanmakta ve ithalat, önlem konulmayan diğer ülkelere kaymaktadır. Dolayısıyla, korunma önleminin tüm ülkeleri kapsaması önemlidir.

Pakistan’ın durumu ve Türkiye’nin Pakistan’a GTS+ statüsü sağlama konusu takip edilmelidir.

Korunma önlemi konulması halinde konfeksiyoncuların tepki duyması ve muhalefet yapması beklenmektedir. 

Bakanlık ile yapılacak görüşmelerde pamuk ipliği sanayiinin Türkiye açısından önemi ve sektöre özgü sanayi ve üretim politikasının oluşturulmasının gerekliliği vurgulanmalıdır. 

Toplantıda Alınan Kararlar:

Pamuk ipliği verilerine ve sektörün genel durum analizine dayanarak, sektörde korunma önlemi uygulamasının talep edilmesi için yeterli koşulların oluşmadığına ve bu aşamada korunma önlemi ile ilgili herhangi bir girişimde bulunulmamasına ve yıl sonu verileriyle konunun tekrar değerlendirilmesine karar verilmiştir.

Sektördeki talep azalması, kar gerilemesi ve ithalatta artış eğilimi gibi mevcut hissedilen sorunlar ışığında ve küresel dengeler de gözönünde tutularak, her üç ayda bir bu nitelikte bir toplantının yapılmasına ve güncel gelişmeler değerlendirilerek korunma önlemi uygulanması talebine zemin hazırlayan risklerin gözden geçirilmesine karar verilmiştir.

Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi’nin hazır bulunduğu platformlarda, pamuk ipliği sektörünün Türkiye ekonomisindeki konumunu ve önemini hatırlatan, sektörde üretimin arttırılması ve ithalatın azaltılmasının Türk sanayisine yapacağı katkıları vurgulayan, dolayısıyla sektörle ilgili olumlu bir görünüm oluşturulmasına yönelik görüşün yansıtılmasına karar verilmiştir.    

Toplantı Katılımcıları:

İsmail Gülle – İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı

Ahmet Şişman – İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı (Hassan Tekstil)

Ahmet Öksüz – İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi (Kipaş Mensucat)

Sadullah Ilıcak – ILSAN Tekstil (Malatya)

İlhami Sefer – Birko AŞ

Zekeriya Güneykaya – Birko AŞ

Mahmut Arıkan – Arıkan Mensucat

Ahmet Hasyüncü – Beşler Tekstil

Ali Arpasatan – Zirve Tekstil

 

Atilla Bağçuvan – PTSB

Mustafa Narlı – Narteks AŞ

Necmettin Taşçı – Şahtaş AŞ

Deha Şahintürk – Şahtaş AŞ

Zeki Kıvanç – Kıvanç Tekstil

A. Esin Usta – İTKİB Genel Sekreter Yardımcısı

Emine Açılan – İTKİB Arge ve Mevzuat Şubesi Müdürü

Gül Şendil – İTKİB Arge ve Mevzuat Şubesi Şefi

Hülya Güner – İTKİB Arge ve Mevzuat Şubesi Şefi

TR
EN
E-BÜLTEN